Hopp til innhold

Pilotprosjektet som utforsker fremtidens byggemetoder

Nedre Sem Låve i Asker kommune har blitt et banebrytende eksempel på hvordan ombruk av
materialer kan integreres i moderne byggeprosjekter.

Historiske elementer ivaretas

Dette unike pilotprosjektet, ledet av Veidekke, har fått europeisk oppmerksomhet for sin innovative tilnærming til sirkulær økonomi og bærekraftig bygging. Med fokus på gjenbruk av gamle materialer, som panelbord og stein, har prosjektet ikke bare ivaretatt historiske elementer, men også banet vei for nye miljøvennlige byggemetoder.

Stiltre har spilt en viktig rolle ved å levere spesialtilpassede treprodukter som ivaretar både estetikken og funksjonaliteten til den historiske låven. Prosjektet utfordrer tradisjonelle byggepraksiser og viser at det er mulig å kombinere moderne krav med en respekt for fortiden.

Ombruk i fokus

Veidekke, som hovedentreprenør for prosjektet, har hatt som mål å demonstrere sirkulær økonomi i praksis ved å integrere ombruk i så mange aspekter av byggeprosessen som mulig.

Tor Flesseberg, prosjektleder i Veidekke, forklarer: "Vi har virkelig utfordret oss selv og våre leverandører på dette prosjektet. Det å finne måter å gjenbruke materialer på har vært en viktig del av arbeidet vårt her på Sem." 

Flesseberg utdyper videre: "Selve konstruksjonen består av massivt tre, som vi også mener er ombrukbart. Vi har brukt knust betong som tilslag i ny betong, noe som gjør at vi kan forvandle en typisk avfallsfraksjon til en sirkulær materialressurs. Dette er første gang vi gjør noe slikt."

En annen utfordring i prosjektet har vært å oppfylle FutureBuilt-kriteriene, som krever innovative løsninger for materialbruk og miljøpåvirkning. "Vi har vært et pilotprosjekt for FutureBuilt når det gjelder ombruk av materialer. Det har vært krevende, men også utrolig givende å se hvor mye vi faktisk kan ombruke i et nytt bygg," sier Flesseberg.

Bli med inn på Sem Gård

Samarbeid med Stiltre

For å oppnå ombruksambisjonene i prosjektet har Veidekke samarbeidet tett med flere leverandører, inkludert Stiltre. Anders Næss i Stiltre forteller hvordan de ble involvert i prosjektet: "Da Tor Flesseberg fra Veidekke kontaktet oss om å høvle om gamle materialer, skvatt jeg litt til. Vi selger tross alt nyhøvlet trevirke, men etter å ha forstått visjonen bak prosjektet, bestemte vi oss for å prøve." 

Næss utdyper erfaringene fra prosjektet: "Vi måtte teste og justere prosessene våre for å tilpasse oss de gamle materialene. Det var en læringskurve, men vi klarte å få det til. Det er ikke hver dag man får høvle 140 år gamle kledningsbord, og resultatet ble en overflate som skiller seg ut fra ny kledning. Det ga virkelig bygget et unikt preg."

Samarbeidet har gitt Stiltre verdifulle erfaringer som de kan ta med seg til fremtidige prosjekter.

"Det handler om mer enn bare å produsere og selge trevirke. Dette prosjektet har gitt oss en ny forståelse for ombruk og de mulighetene det gir. Vi ser et potensielt marked her som vi ønsker å utforske videre."
- Anders Næss.

Innovasjon og miljøhensyn

Prosjektet har også omfattet innovasjoner innen miljøvennlige byggematerialer. "Vi har brukt resirkulerte fiskekasser som isolasjon under bærefundamentene. Det krevde at vi utfordret vår leverandør Bevi på dette, noe som de testa og spesialproduserte for dette prosjektet," sier Flesseberg. Dette er et eksempel på hvordan Veidekke har integrert nye løsninger for å redusere miljøpåvirkningen.

En annen sentral del av prosjektet har vært bruken av biobasert plast, som dampsperrer laget av sukkerrør. "Vi har redusert bruken av plast og sørget for at den plasten som brukes kan demonteres og gjenbrukes. Dette er første gang vi har integrert slike løsninger i et prosjekt av denne størrelsen," forklarer Flesseberg.

Veien videre for ombruk i bygging

Nedre Sem Låve-prosjektet har demonstrert hvordan ombruk av materialer kan være både praktisk og estetisk tiltalende, samtidig som det bidrar til bærekraftig utvikling.

Erfaringene fra dette prosjektet har gitt verdifull innsikt i hvordan byggebransjen kan møte fremtidens krav til miljøvennlighet og ressursbruk. Som både Anders Næss fra Stiltre og Tor Flesseberg fra Veidekke understreker, ligger det et enormt potensial i å utforske ombruk videre. 

Prosjektet på Sem har ikke bare revitalisert en historisk bygning, men også inspirert til nye måter å tenke på i bygg- og anleggsbransjen. Ved å utfordre konvensjonelle metoder og utforske mulighetene for ombruk, har dette pilotprosjektet satt en ny standard for fremtidige byggeprosjekter.

Med økt fokus på sirkulær økonomi og bærekraft, vil slike prosjekter bli stadig viktigere. Fremtiden for bygging ser lys ut når man tør å tenke nytt, som Nedre Sem Låve-prosjektet har vist oss. Veien videre vil kreve både vilje og innovasjon, men potensialet for å gjøre en positiv forskjell er større enn noen gang.

Send oss en forespørsel