Hopp til innhold

Sveitserstil 1850-1930

Dalen hotell er bygget i sveitserstil

Den detaljrike sveitserstilen

Sveitserstilen er den mest utbredte av de gamle stilperiodene, og går aldri av moten. Med dekorativt samspill og ren snekkerglede får sveitserstilen et hvert hjerte til å banke.

Detaljrikdom og samspill mellom dekorative og konstruktive elementer er blant sveitserstilens kjennetegn. Noe mange ikke vet, er at sveitserstilen opprinnelig var svært fargerik. Bærende konstruksjoner ble holdt i en mørkere farge enn veggflaten. Også vindusomramminger og andre detaljer fikk avvikende farge, noe som gjorde fasadene levende og spennende.

Innenfor sveitserstilen kan detaljenes utforming variere fra hus til hus, og ikke minst ut ifra hvilket geografisk område huset er bygget i. Det er derfor ikke uvanlig at stilriktige detaljer må spesialproduseres.

Dragestilen (cirka 1890-1910) er en norsk variant av sveitserstilen. Den bygger på mange av sveitserstilens elementer og bruker ofte samme listverk og panel. Bildet viser Dalen hotell i Telemark som er bygget i dragestil.

Renovert sveitserhus

Sveitserstilens historie

Sveitserstilen strekker seg over nærmere 100 år, og representerer en periode med sterk vekst. Den er den mest utbredte av de gamle stilperiodene her i Norge. Stilen har sitt opphav i Tyskland, hvor det oppsto en begeistring for sydtyske og sveitsiske alpehus.

Den detaljrike sveitserstilen bredte om seg i takt med innføring av ny byggeteknikk og maskinell produksjon av lister og paneler på sagbruk. For første gang får vi en stil som er basert på trevirke som byggemateriale. Et godt eksempel er de rike løvsagarbeidene, som gjerne kalles snekkerglede.

Skal du renovere et sveitserhus? La deg inspirere av den vakre sveitservillaen på gården Vestre Åsland her. 

Detaljrikt sveitserhus

Til hjertet på norske huseiere

Landet vårt var på denne tiden under tysk kulturinnflytelse, og sveitserstilen kom til Norge med slottsarkitekten i Christiania, Hans Ditlev Frans Linstow. På sin studiereise til Berlin oppdaget han den nye sveitserstilen. Linstow mente at sveitserstilen hadde mye til felles med norsk tradisjonell byggeskikk, og derfor måtte være godt egnet til bruk i nettopp Norge.

Sveitserstilen feide som en vind over landet og de rike snekkerdetaljene gikk rett til hjertet på norske huseiere. Aldri har en stilretning funnet seg så godt til rette og blitt så godt mottatt som sveitserstilen. Som trebygningsstil representerte sveitserhusene noe helt nytt, i motsetning til de stilartene som arkitektene tidligere hadde benyttet seg av. Det var ikke bare nybygg som ble oppført i sveitserstil. Til og med gamle tømmerhus fikk ny kledning, noe som ofte fikk et mindre heldig resultat. 

Moderne sveitserhus

Moderne sveitserhus

Mange forbinder i dag sveitserstil med hvite hus, men opprinnelig har sveitserhusene vært malt i flere farger. Utskjæringer, dekor, vindusomramminger og andre detaljer ble originalt holdt i en mørkere farge enn veggflaten. Dette gjorde fasadene levende og spennende.

På moderne sveitserhus er det i dag svært vanlig å ha lister og dekor i hvit og kledningen i en gråfarge, for å fremheve detaljene.

Bildegalleri
Klikk på bildene for større visning

Send oss en forespørsel